Suflet wileński

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 białka
  • garść suszonych grzybów
  • 10 dag startego chleba razowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3-4 łyżki brandy lub rumu
  • 5 dag masła lub margaryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Poprzedniego dnia grzyby umyć i zalać przegotowaną wodą.

Odstawić na noc.

Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (wywar można wykorzystać jako smak do zupy), odcedzić i zmielić lub drobno posiekać.

Chleb drobno pokruszyć i wymieszać ze śmietaną oraz rumem.

Mas­ło roztopić.

Żółtka ubić, wymieszać z grzy­bami i chlebem oraz ze stopionym masłem, doprawić do smaku.

Białka ubić ze szczyp­tą soli na sztywną pianę, delikatnie połą­czyć z grzybową masą.

Przełożyć do na­tłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania.

Wstawić do nagrzanego ciep­łego piekarnika na 30-35 minut.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *