Składniki
- 4 jajka
- 50 dag pieczarek
- 5 dag startego sera żółtego (parmezan, kaszkawał, oscypek)
- 5 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka mleka
- 1 czubata łyżka mąki
- sok z połowy cytryny
- posiekana zielenina (natka pietruszki, tymianek)
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pieczarki oczyścić, osuszyć i drobno poszatkować.
Skropić obficie sokiem z cytryny.
Pozostawić na pół godziny, a następnie udusić na porcji margaryny.
Przygotować sos beszamelowy: na małym ogniu w rondelku stopić pozostałą margarynę, dodać mąkę i podgrzewać, stale mieszając, do chwili, gdy powstanie puszysta jasna zasmażka.
Jednym ruchem wlać zimne mleko, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i dalej podgrzewać, stale mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i, mieszając, dodawać powoli grzyby, a następnie po jednym żółtku i po łyżce tartego sera.
Dodać zieleninę i doprawić do smaku.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ostrożnie do sosu i przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na 25-30 minut.
Można też piec go w niższej temperaturze, ale wtedy czas pieczenia się wydłuża.
Na 5 minut przed końcem pieczenia trzeba zwiększyć ogień tak, aby wierzch sufletu lekko się przyrumienił.
Podawać z rosołem z kostki lub czerwonym barszczykiem z koncentratu, podanym w filiżankach.