Suflet mazowiecki

Składniki

  • 50 dag jabłek (najlepiej antonówki  lub renety)
  • 3 białka
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny
  • cukier waniliowy
  • sól
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Jabłka umyć i upiec w całości.

Przetrzeć przez sito, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i sok z cytryny, wymieszać.

Bia­łka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec dodać pozostały cukier.

Delikat­nie wymieszać z przecierem jabłkowym i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy.

Wstawić do nagrzanego ciepłego piekarnika na około 20 minut – piec do zrumienienia.

Podawać natych­miast.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *