Suflet marymoncki

Składniki

  • 4 białka
  • 50 dag wydrylowanych śliwek lub 1 torebka (40-50 dag) śliwek mrożonych
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • sól
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Śliwki dokładnie umyć i pokroić w kost­kę.

Śliwki mrożone przelać na cedzaku wrzątkiem, zostawić do rozmrożenia, lekko osączyć.

Owoce przełożyć do rondelka z nierdzewnej stali, dodać połowę cukru i rozgotować na małym ogniu, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodać po łyżce resztę cukru i cukier waniliowy.

Przełożyć do natłuszczonej formy.

Wstawić do nagrza­nego piekarnika (170-180°C) i piec do chwili, gdy suflet urośnie i przyrumieni się.

Podawać natychmiast, ponieważ bardzo szybko opada.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *