Składniki
- 4 białka
- 50 dag wydrylowanych śliwek lub 1 torebka (40-50 dag) śliwek mrożonych
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- sól
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Śliwki dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
Śliwki mrożone przelać na cedzaku wrzątkiem, zostawić do rozmrożenia, lekko osączyć.
Owoce przełożyć do rondelka z nierdzewnej stali, dodać połowę cukru i rozgotować na małym ogniu, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać po łyżce resztę cukru i cukier waniliowy.
Przełożyć do natłuszczonej formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (170-180°C) i piec do chwili, gdy suflet urośnie i przyrumieni się.
Podawać natychmiast, ponieważ bardzo szybko opada.