Staropolska zakąska z jajek

Składniki

  • 6 świeżych jajek
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 1 kopiasta łyżeczka nasion kminku
  • plasterki świeżego ogórka
  • 1 l wody

Przygotowanie

Do wody wsypać sól, nasiona kminku.

Włożyć jajka w skorupkach, odstawić w chłodne miejsce na noc.

Następnego dnia ugotować jajka w wodzie, w któ­rej się moczyły, na niewielkim ogniu przez 2 godziny, od­stawić do wychłodzenia.

Na płaskim półmisku rozłożyć skośnie pokrojone pla­sterki ogórka, na każdym ułożyć połowę obranego ze skorupki jajka (powinny mieć delikatny, kminkowy aromat i barwę kremowej śmietany).

Połówki jajek można także ułożyć na cienkich pla­strach salami lub okrągłych plasterkach dorodnego po­midora.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *