Ser po bieszczadzku

Składniki

  • 50 dag białego sera
  • 1 opakowanie topionego serka w plasterkach
  • 2 jajka
  • 1 łyżka margaryny
  • kminek lub mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Przygotowanie

Ser przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito.

Dodać jajka, garść tartej bułki, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.

Płaską formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą buł­ką.

Przełożyć masę serową i posypać kminkiem lub papryką.

Przykryć plaster­kami sera topionego i posypać wiórkami zimnej margaryny.

Wstawić do nagrzane­go piekarnika (200°C) i zapiekać do chwili, gdy ser się rozpuści.

Przed poda­niem pokroić na duże kwadraty – poda­wać na gorąco.

Do masy serowej można dodać także rozmaite dodatki: posiekaną cebulę lub czo­snek, zieleninę lub wędlinę.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *