Składniki
- 50 dag białego sera
- 1 opakowanie topionego serka w plasterkach
- 2 jajka
- 1 łyżka margaryny
- kminek lub mielona papryka
- sól
- pieprz
- tarta bułka
- tłuszcz do nasmarowania formy
Przygotowanie
Ser przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito.
Dodać jajka, garść tartej bułki, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
Płaską formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką.
Przełożyć masę serową i posypać kminkiem lub papryką.
Przykryć plasterkami sera topionego i posypać wiórkami zimnej margaryny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) i zapiekać do chwili, gdy ser się rozpuści.
Przed podaniem pokroić na duże kwadraty – podawać na gorąco.
Do masy serowej można dodać także rozmaite dodatki: posiekaną cebulę lub czosnek, zieleninę lub wędlinę.