Sałatka wielkanocna

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka świeżo utartego chrzanu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
  • 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 cebula
  • sok z całej cytryny
  • cukier
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Przygotowanie

Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalać sokiem z cytryny, wymieszać.

Obrane ze skorupek jajka, obrane z łupinek ziemniaki oraz pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka pokroić w zgrabną kostkę, cebulę najdrobniej posiekać.

Składniki sałatki połączyć z utartym chrzanem, zalać śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem.

Całość owinąć szczelnie folią aluminiową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Przed podaniem przybrać gałązkami rzeżuchy i połówkami przepiórczych jajeczek.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *