Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo
- 1 łyżka świeżo utartego chrzanu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
- 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 cebula
- sok z całej cytryny
- cukier
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie
Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalać sokiem z cytryny, wymieszać.
Obrane ze skorupek jajka, obrane z łupinek ziemniaki oraz pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka pokroić w zgrabną kostkę, cebulę najdrobniej posiekać.
Składniki sałatki połączyć z utartym chrzanem, zalać śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem.
Całość owinąć szczelnie folią aluminiową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Przed podaniem przybrać gałązkami rzeżuchy i połówkami przepiórczych jajeczek.