Rolada galicyjska

Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1- 2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie:

  • 1 1/2 kg szpinaku
  • 2-3 jajka
  • masło lub margaryna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mleko
  • 2 czerstwe bułki
  • garść startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka

Przygotowanie

Przygotowując naleśniki, należy pozosta­wić kilka łyżek ciasta naleśnikowego do ?sklejenia” rolady.

Usmażyć naleśniki klasyczne.

Bułki namoczyć w mleku.

Szpinak oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.

Odcedzić i dobrze odcisnąć.

Drobno posie­kać i obsmażyć na dwóch łyżkach oliwy lub masła.

Dodać rozgnieciony czosnek, jajka i odciśnięte bułki, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na­leśniki ułożyć tak, aby dachówkowo na­chodziły jeden na drugi, i posmarować miejsce połączenia surowym ciastem.

Masę szpinakową rozsmarować na cieście, pozo­stawiając wolny brzeg, i zwinąć w rulon.

Ułożyć w natłuszczonej formie do zapie­kania, posypać tartym serem i wiórkami zimnego masła.

Zapiekać około 45 minut w nagrzanym piekarniku.

Można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *