Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- ok. 1 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1- 2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju
- 1 mała łyżeczka cukru
- sól
Nadzienie:
- 1 1/2 kg szpinaku
- 2-3 jajka
- masło lub margaryna
- 2-3 ząbki czosnku
- mleko
- 2 czerstwe bułki
- garść startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
- sól
- pieprz
- tarta bułka
Przygotowanie
Przygotowując naleśniki, należy pozostawić kilka łyżek ciasta naleśnikowego do ?sklejenia” rolady.
Usmażyć naleśniki klasyczne.
Bułki namoczyć w mleku.
Szpinak oczyścić i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić i dobrze odcisnąć.
Drobno posiekać i obsmażyć na dwóch łyżkach oliwy lub masła.
Dodać rozgnieciony czosnek, jajka i odciśnięte bułki, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki ułożyć tak, aby dachówkowo nachodziły jeden na drugi, i posmarować miejsce połączenia surowym ciastem.
Masę szpinakową rozsmarować na cieście, pozostawiając wolny brzeg, i zwinąć w rulon.
Ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, posypać tartym serem i wiórkami zimnego masła.
Zapiekać około 45 minut w nagrzanym piekarniku.
Można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.