Składniki
- 40 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 torebka drożdży instant
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki margaryny lub masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- śliwkowe konfitury
- mielony cynamon
- 1 kieliszek rumu bądź brandy lub aromat rumowy albo arakowy
- sól
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Tłuszcz stopić.
Mąkę przesiać do ogrzanej miski, dodać drożdże instant, mleko, stopiony tłuszcz, skórkę cytryny, jajka i szczyptę soli.
Wyrobić na jednolitą masę.
Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce tak, aby ciasto wyrosło.
Łyżką nakładać na gorący tłuszcz niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Powidła wymieszać z rumem i szczyptą cynamonu.
Nakładać na placuszek czubatą łyżkę nadzienia i przykryć drugim placuszkiem.
Obficie posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).