Racuszki cieszyńskie

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • śliwkowe konfitury
  • mielony cynamon
  • 1 kieliszek rumu bądź brandy lub aromat rumowy albo arakowy
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Tłuszcz stopić.

Mąkę przesiać do ogrza­nej miski, dodać drożdże instant, mleko, stopiony tłuszcz, skórkę cytryny, jajka i szczyptę soli.

Wyrobić na jednolitą masę.

Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce tak, aby ciasto wyrosło.

Łyżką nakładać na gorący tłuszcz niewielkie placuszki i sma­żyć z obu stron na złoty kolor.

Powidła wymieszać z rumem i szczyptą cynamonu.

Nakładać na placuszek czubatą łyżkę na­dzienia i przykryć drugim placuszkiem.

Obficie posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *