Pampuchy po sulejowsku

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 7 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka
  • 0,6 l mleka
  • słoik dżemu
  • szczypta soli

Polewa:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 0,30 l gęstej śmietany (30%-36%)

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem i 1 łyżeczką mąki.

Gdy lekko wyrosną, wlać do mąki, wbić jajka i wyrobić ciasto. Wyrobione przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie formować kule wkładając do środka każdej trochę dżemu. Parować pod przykryciem na gazie umieszczonej na garnku z gotującą się wodą.

Podczas parowania klusek przygotować polewę. Upalić cukier na lekko brązowy kolor. Odstawić, by nieco ostygł.

Następnie dodać śmietanę i lekko podgrzewać ciągle mieszając.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *