Składniki
- 1 kg mąki
- 7 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- 0,6 l mleka
- słoik dżemu
- szczypta soli
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru
- 0,30 l gęstej śmietany (30%-36%)
Przygotowanie
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem i 1 łyżeczką mąki.
Gdy lekko wyrosną, wlać do mąki, wbić jajka i wyrobić ciasto. Wyrobione przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie formować kule wkładając do środka każdej trochę dżemu. Parować pod przykryciem na gazie umieszczonej na garnku z gotującą się wodą.
Podczas parowania klusek przygotować polewę. Upalić cukier na lekko brązowy kolor. Odstawić, by nieco ostygł.
Następnie dodać śmietanę i lekko podgrzewać ciągle mieszając.