Składniki
- 6 jajek
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, majeranek, tymianek)
- garść startego żółtego sera lub przetartego przez sito białego sera
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- porcja rosołowa i warzywa z rosołu
- 8 okrągłych bułeczek (grahamki albo kajzerki)
- keczup
- 8 małych listków sałaty
- sól
- pieprz cayenne
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Żółtka ubić ze śmietaną, mąką i tartym serem.
Dodać rozgniecione widelcem warzywa i posiekaną zieleninę.
Doprawić do smaku.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać z masą żółtkową i podzielić na porcje.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i delikatnie wylać połowę masy jajecznej.
Smażyć z obu stron, obracając omlet.
Każdy omlet podzielić na cztery części.
Bułeczki przekroić na połowy, do środka każdej bułeczki wkładać porcję omletu.
Polać keczupem i przykryć płatkiem sałaty.