Omlet warzywny

Składniki

  • 6 jajek
  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, majeranek, tymianek)
  • garść startego żółtego sera lub przetartego przez sito białego sera
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • porcja rosołowa i warzywa z rosołu
  • 8 okrągłych bułeczek (grahamki albo kajzerki)
  • keczup
  • 8 małych listków sałaty
  • sól
  • pieprz cayenne
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Żółtka ubić ze śmietaną, mąką i tartym serem.

Dodać rozgniecione widelcem warzywa i posiekaną zieleninę.

Doprawić do smaku.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Delikatnie wymieszać z ma­są żółtkową i podzielić na porcje.

Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i delikatnie wylać połowę masy jajecznej.

Smażyć z obu stron, obracając omlet.

Każdy omlet po­dzielić na cztery części.

Bułeczki przekroić na połowy, do środka każdej bułeczki wkła­dać porcję omletu.

Polać keczupem i przy­kryć płatkiem sałaty.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *