Omlet hiszpański

Składniki

  • 3  jajka
  • 1/4 szklanki sosu kreolskiego
  • 1/4 szklanki tartego sera Cheddar
  • 2  łyżki gęstej śmietany
  • 2  łyżki pieczarek (pokrojonych w plasterki)
  • 1 łyżka młodej cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
  • 1 łyżka zielonej papryki (pokrojonej w drobną kostkę)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do 230°C.

Rozgrzać masło na patelni lub w rondelku.

Dodać cebulę, zieloną paprykę i pieczarki.

Dusić do miękkości.

Rozmącić jajka ze śmietaną.

Wylać na uduszone warzywa i pieczarki.

W trakcie smażenia podważać łopatką od boków patelni.

Ostrożnie przewrócić na drugą stronę.

Polać sosem kreolskim i posypać serem.

Piec w piekarniku przez 2-3 minuty.

Wyjąć ostrożnie z naczynia.

Złożyć na pół.

Położyć na talerzu i podać na stół.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *