Naleśnikowe placuszki serowe

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 250 ml (1/4 l) mleka
  • 100 ml wody mineralnej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 250 g gotowanej szynki
  • 250 g sera gouda

Ponadto:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżka siekanego koperku

Przygotowanie

Mąkę na ciasto przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, wodą mineralną oraz solą i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Szynkę i ser żółty pokroić w małą kostkę.

Na teflonowej patelni (średnica 20 cm) rozgrzać trochę oliwy. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oliwy). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 7 naleśników.

Usmażone naleśniki ułożyć w 8 ceramicznych okrągłych foremkach do zapiekania albo na blachach do pieczenia (natłuszczonych). Na wierzchu rozłożyć ser i szynkę, posypać pieprzem.

Foremki albo blachę wstawić na ruszt gorącego piekarnika (do piekarnika z termoobiegiem można wstawić wszystko razem na dwa poziomy, w zwykłym piekarniku piec porcjami tylko na 1 ruszcie).

Temperatura pieczenia: 200-220°C. Czas pieczenia: około 8 minut.

Podawać gorące i posypane siekanym szczypiorkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *