Naleśniki z malinami

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 180 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 120 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 250 g świeżych malin
  • 500 g serka homogenizowanego (20% tłuszczu)
  • 200 g dżemu pomarańczowego
  • opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie

W przepisie wykorzystano elektryczną patelnię do naleśników.

Mąkę na ciasto przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, śmietanką, wodą mineralną, cukrem oraz solą i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Maliny przebrać, krótko spłukać i delikatnie osuszyć. Serek wymieszać z dżemem i cukrem wanilinowym. Ostrożnie domieszać maliny.

Elektryczną patelnię do naleśników nagrzać zgodnie z instrukcją producenta i ewentualnie natłuścić powierzchnię. Ciasto starannie wymieszać i napełnić talerz na ciasto. Powierzchnię smażenia zanurzyć na kilka sekund w cieście, lekko ją przechylając, aby ciasto równomiernie przywarło do dna (trzeba uważać, żeby nie zanurzyć jej za głęboko). Usmażyć naleśnik zgodnie ze wskazówkami producenta patelni. Potem ponownie obrócić patelnię powierzchnią smażenia do dołu i drewnianą szpatułką ostrożnie zsunąć naleśnik. Z reszty ciasta upiec następne naleśniki (około 20 sztuk) i wstawić do ciepłego piekarnika.

Na ciepłych naleśnikach rozsmarować trochę nadzienia, każdy złożyć dwukrotnie na pół i od razu podawać.

Naleśniki możesz usmażyć również na zwykłej teflonowej patelni. Jeśli użyjesz patelni o średnicy 28 cm, otrzymasz z tej ilości ciasta około 8 naleśników.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *