Naleśniki wigilijne

Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1-2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie:

  • 15 dag suszonych grzybów
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2- 3 cebule
  • garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek)

Przygotowanie

Usmażyć naleśniki klasyczne.

Grzyby dokładnie umyć, zalać chłodną przegoto­waną wodą (najlepiej źródlaną) i pozosta­wić na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Ugotować i odcedzić.

Drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.

Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu bez rumie­nienia.

Dodać grzyby i podlać śmietaną.

Oprószyć łyżką przesianej mąki, dusić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.

Ostudzić, wymieszać z posiekaną pietruszką i doprawić do smaku.

Gotowe naleśniki smarować nadzieniem, zwinąć w ruloniki lub złożyć w ?portfelik” i ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania.

Po­sypać wiórkami zimnego masła i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.

Moż­na także panierować w jajku i tartej bułce, obsmażyć na złoty kolor.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *