Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 160 g mąki pszennej
- 4 jaja
- 250 ml (1/4 l) mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 60 g tartego parmezanu
Na nadzienie:
- 4 podłużne pomidory
- 2 szalotki
- pęczek bazylii
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta cukru
Ponadto:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem i śmietanką kremówką, domieszać parmezan i wlać powoli do mąki, cały czas ją mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.
Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, przekroić na połowy, usunąć nasady ogonków i pokroić w kosteczkę. Szalotki obrać i także pokroić w drobną kosteczkę. Bazylię opłukać, osuszyć ściereczką i oderwać listki od łodyżek. Listki drobno pokroić. Pomidory, szalotkę i bazylię wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na patelni teflonowej (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oliwy. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Każdy naleśnik usmażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oliwy). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 5-6 naleśników.
Na naleśnikach ułożyć nadzienie z warzyw, zwinąć naleśniki w rulony i od razu podawać.
Jeśli nie masz pomidorów podłużnych, możesz też użyć zwykłych pomidorów. Wówczas pokrojony w kostkę mięższ warto przełożyć na chwilę na sito, aby odciekł nadmiar soku.