Naleśniki serowe z nadzieniem z pomidorów i bazylii

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 160 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 250 ml (1/4 l) mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 60 g tartego parmezanu

Na nadzienie:

  • 4 podłużne pomidory
  • 2 szalotki
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta cukru

Ponadto:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem i śmietanką kremówką, domieszać parmezan i wlać powoli do mąki, cały czas ją mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, przekroić na połowy, usunąć nasady ogonków i pokroić w kosteczkę. Szalotki obrać i także pokroić w drobną kosteczkę. Bazylię opłukać, osuszyć ściereczką i oderwać listki od łodyżek. Listki drobno pokroić. Pomidory, szalotkę i bazylię wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Na patelni teflonowej (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oliwy. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Każdy naleśnik usmażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oliwy). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 5-6 naleśników.

Na naleśnikach ułożyć nadzienie z warzyw, zwinąć naleśniki w rulony i od razu podawać.

Jeśli nie masz pomidorów podłużnych, możesz też użyć zwykłych pomidorów. Wówczas pokrojony w kostkę mięższ warto przełożyć na chwilę na sito, aby odciekł nadmiar soku.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *