Naleśniki orkiszowe

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 8 jaj
  • 250 ml (1/4 l) mleka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Ponadto:

  • 60 g margaryny
  • 160 g płatków orkiszowych
  • śliwki w kompocie albo syrop klonowy

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, solą oraz cukrem i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić mniej więcej na 30 minut.

Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę margaryny. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Na wierzch jeszcze płynnego ciasta wsypać około 20 g płatków orkiszowych i lekko wcisnąć je w ciasto. Usmażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika na drugą stronę natłuścić patelnię odrobiną margaryny). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 7 naleśników. Podawać ze śliwkami z kompotu albo polane syropem klonowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *