Naleśniki maślankowe

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 500 ml (1/2 I) maślanki
  • 125 ml (1/8 I) wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju

Na nadzienie:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • słoik jabłek na szarlotkę (masa: ok. 350g)

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z maślanką, wodą, cukrem oraz solą i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor i wstawić do ciepłego piekarnika. Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 5 naleśników.

Wymieszać cynamon z cukrem i posypać naleśniki. Na naleśniki nałożyć po l/i jabłek na szarlotkę i złożyć je w rożki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *