Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 5 jaj
- 500 ml (1/2 I) maślanki
- 125 ml (1/8 I) wody
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
Na nadzienie:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- słoik jabłek na szarlotkę (masa: ok. 350g)
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z maślanką, wodą, cukrem oraz solą i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.
Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor i wstawić do ciepłego piekarnika. Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 5 naleśników.
Wymieszać cynamon z cukrem i posypać naleśniki. Na naleśniki nałożyć po l/i jabłek na szarlotkę i złożyć je w rożki.