Naleśniki kokosowe z mango i kiwi

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 180 g mąki pszennej
  • puszka (400 ml) niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 3 jaja
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 60 g brązowego cukru (trzcinowego)

Na nadzienie:

  • mango
  • 3 kiwi
  • łyżka płynnego miodu np. wielokwiatowego
  • sok z limonki

Do posypania:

  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Ponadto:

  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Mleczko kokosowe rozmącić z jajami, śmietanką oraz cukrem i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Mango przekroić na pół. Odkroić miąższ od pestki i obrać. Miąższ pokroić w kostkę. Kiwi obrać, pokroić każde na ćwiartki i w plasterki. Miód wymieszać z sokiem z limonki i domieszać do pokrojonych owoców.

Na suchej patelni (bez tłuszczu) podprażać wiórki kokosowe na jasnobrązowy kolor.

Na teflonowej patelni (średnica 28 albo 26 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasnobrązowy kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oleju). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 6-7 naleśników.

Na naleśnikach równomiernie rozłożyć owoce. Naleśniki zwinąć w rulony, posypać wiórkami kokosowymi i podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *