Makaron po stanisławowsku

Składniki

  • 50 dag makaronu (świderki, penne, kolanka, muszelki, wstążki)
  • 25 dag homogenizowanego serka waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • tarta bułka
  • sól

Przygotowanie

Makaron należy ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki tłuszczu.

Serek utrzeć z jajkami oraz szczy­ptą soli, wymieszać z makaronem.

Masło stopić.

Masę makaronową przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania (najlepiej takiej z komin­kiem).

Posypać tartą bułką i skropić sto­pionym masłem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 40 minut.

Podawać z dodatkiem owoców z kompotu.

 

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *