Knedle cieszyńskie

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 25 dag tartej bułki
  • 12 dag mąki pszennej
  • sól

Przygotowanie

Tartą bułkę należy zrumienić na suchej patelni na złoty kolor.

Zalać mlekiem i pozo­stawić do napęcznienia.

Masło stopić, lekko ostudzić i dodać do bułki razem z żółtkami i przesianą mąką.

Wyrobić na jednolitą masę.

Białka ubić ze szczyptą soli na szty­wną pianę.

Delikatnie połączyć z masą bu­łki.

Wilgotnymi lub natłuszczonymi rękami formować okrągłe knedelki.

Wkładać je do wrzącej osolonej wody i gotować pod przy­kryciem około 10 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *