Składniki
- 8 jajek
- 75 dag pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie
- 3 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 strąki papryki
- mielona ostra papryka
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, koperek)
- sól
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Przygotowanie
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki.
Pokroić na małe kawałki.
Pomidory z zalewy odsączyć i rozgnieść widelcem.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Dodać do cebuli razem z pomidorami i dusić do czasu, gdy masa zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, mieloną papryką i czosnkiem.
Jajka ubić jak na omlet z łyżeczką wody, solą i mieloną papryką.
Masę jajeczną wylać na uduszone jarzynki i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, dopóki jajka się nie zetną.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.