Jajka po gruzińsku

Składniki

  • 8 jajek
  • 75 dag pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie
  • 3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 strąki papryki
  • mielona ostra papryka
  • garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, koperek)
  • sól
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Przygotowanie

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko po­siekać.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki.

Pokroić na małe kawa­łki.

Pomidory z zalewy odsączyć i roz­gnieść widelcem.

Cebulę drobno posie­kać i zeszklić na tłuszczu.

Papryki oczyś­cić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.

Dodać do cebuli razem z pomidora­mi i dusić do czasu, gdy masa zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą, mieloną papry­ką i czosnkiem.

Jajka ubić jak na omlet z łyżeczką wody, solą i mieloną papryką.

Masę jajeczną wylać na uduszone jarzyn­ki i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, dopóki jajka się nie zetną.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zie­leniną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *