Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka pieczarek w naturalnej zalewie
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1/2 małej, czerwonej papryki
  • 2-3 pędy młodego czosnku
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • liście sałaty
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Obrane ze skorupek jajka pokroić wzdłuż na połowę.

Wyj­ąć żółtka, białka ułożyć na deseczce.

Przygotowanie farszu: żółtka utrzeć ze śmietaną, do­dać odsączone, drobno posiekane pieczarki, szczy­piorek, czosnek, przyprawy.

Składniki wyrobić na jed­nolitą masę i delikatnie doprawić do smaku.

Nadziewać białka, formując zgrabne kopczyki.

Porcje ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.

Posy­pać papryką pokrojoną w ?makaronik” i przybrać zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *