Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka pieczarek w naturalnej zalewie
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 1/2 małej, czerwonej papryki
- 2-3 pędy młodego czosnku
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- liście sałaty
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Obrane ze skorupek jajka pokroić wzdłuż na połowę.
Wyjąć żółtka, białka ułożyć na deseczce.
Przygotowanie farszu: żółtka utrzeć ze śmietaną, dodać odsączone, drobno posiekane pieczarki, szczypiorek, czosnek, przyprawy.
Składniki wyrobić na jednolitą masę i delikatnie doprawić do smaku.
Nadziewać białka, formując zgrabne kopczyki.
Porcje ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.
Posypać papryką pokrojoną w ?makaronik” i przybrać zieleniną.