Jajecznica turecka

Składniki

  • 4 jaj
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • 5 pomidorów
  • 3 cebule
  • 2 strąki słodkiej papryki
  • imbir
  • drobno pokruszony liść laurowy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski.

Na dużej patelni mocno rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać paprykę i pomidory, chwilę smażyć na silnym ogniu, mieszając, po czym dodać liść laurowy i dusić kilka minut na niewielkim ogniu.

Rozbełtać dokładnie jaja z wodą mineralną, szczyptą imbiru, solą i pieprzem, wlać na patelnię i smażyć, mieszając, aż się zetną.

Podawać z bułką lub z ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *