Jaja zapiekane na pomidorach

Składniki

  • 8 jaj
  • 6 pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 3 dag masła
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grube plastry i dusić na patelni z dodatkiem oliwy, masła i rozgniecionego czosnku.

Kiedy będą dość miękkie, ale nie rozpadające się, przełożyć je do żaroodpornego naczynia i polać sosem z patelni. Posolić i oprószyć pieprzem. Na pomidory wybić jaja, starając się, by żółtka pozostały całe.

Wstawić potrawę do gorącego (200°C) piekarnika na 7-8 minut.

Wyjąć, posypać jeszcze pieprzem i od razu podawać z chlebem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *