Składniki
- 5 jaj na twardo
- 20 dkg gęstej młodej śmietany
- 4 dkg chrzanu startego
- ocet
- cukier
- sól
- dodatki sezonowe do przybrania
Przygotowanie
Ugotować jaja na twardo.
Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać utarty chrzan, sól, ocet i cukier do smaku (sos ma być słodkawo-kwaśny i ostry).
Jaja ułożyć na małym, prostokątnym półmisku, kładąc jedno obok drugiego leżąco lub stojąco, ostrym zakończeniem ku górze (aby jaja pewnie stały, ściąć nieco białka z tępego końca jaja).
Jaja oblać sosem, przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi i posypać drobno krajaną zieleniną, zwłaszcza koperkiem lub porami; półmisek przybrać listkami sałaty lub wyciętym rąbkiem z liścia kapusty (włoskiej).
Ostatnio tak mi zasmakowały jajka według tego przepisu, że nie mogłem przestać jeść, co o mało się źle dla mnie nie skończyło. Potem chyba z tydzień nie mogłem patrzeć na jajka. Polecam korzystanie z tego przepisu, ale najlepiej w ograniczonej ilości, aby nie było możliwości przejedzenia 🙂