Jaja w sosie chrzanowym

Składniki

  • 5 jaj na twardo
  • 20 dkg gęstej młodej śmietany
  • 4 dkg chrzanu startego
  • ocet
  • cukier
  • sól
  • dodatki sezonowe do przybrania

Przygotowanie

Ugotować jaja na twardo.

Sporządzić gęsty sos: do śmietany dodać utarty chrzan, sól, ocet i cukier do smaku (sos ma być słodkawo-kwaśny i ostry).

Jaja ułożyć na małym, prostokątnym półmisku, kładąc jedno obok drugiego leżąco lub stojąco, ostrym zakończeniem ku górze (aby jaja pewnie stały, ściąć nieco białka z tępego końca jaja).

Jaja oblać sosem, przybrać barwnymi dodatkami sezonowymi i posypać drobno krajaną zieleniną, zwłaszcza koperkiem lub porami; półmisek przybrać listkami sałaty lub wyciętym rąbkiem z liścia kapusty (włoskiej).

1 Comment

  1. bartłomiej

    Ostatnio tak mi zasmakowały jajka według tego przepisu, że nie mogłem przestać jeść, co o mało się źle dla mnie nie skończyło. Potem chyba z tydzień nie mogłem patrzeć na jajka. Polecam korzystanie z tego przepisu, ale najlepiej w ograniczonej ilości, aby nie było możliwości przejedzenia 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *