Jaja sadzone po arabsku

Składniki

  • 8 jaj
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka drobno posiekanego selera naciowego
  • po szczypcie zmielonych nasion kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego lub kminku
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić seler, kolendrę, kminek i cynamon, smażyć 1-2 minuty, stale mieszając. Szafran zalać łyżeczką wrzątku.

Na patelnię wlać ocet i szafran, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Pojedynczo wbijać jaja na patelnię.

Gdy białka się zetną, wyjąć jaja łyżką cedzakową, ułożyć na ogrzanych talerzach.

Podawać z sałatką z pomidorów i bułką lub z ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *