Domowe gofry po polsku

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 5 dag cukru
  • 1/2 szklanki śmietany lub mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • sól

Przygotowanie

Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Do kremu maślanego, stale ucierając do­dawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany.

Ciasto powinno mieć konsysten­cję gęstej śmietany.

Rozgrzać gofrownicę.

Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta.

W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *