Składniki
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 5 dag cukru
- 1/2 szklanki śmietany lub mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- sól
Przygotowanie
Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzać gofrownicę.
Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta.
W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty.