Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 125 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 50 ml wody mineralnej
- 200 ml mleka
- szczypta soli
Na sałatkę:
- mała puszka ananasa w plasterkach (masa owoców: 225g)
- 8 listków sałaty frisee
- 1/2 ogórka węża
- czerwona cebula
- pęczek rzodkiewek
- 200 g sera maasdamer w plasterkach
Na sos:
- 150 g gęstej, bardzo tłustej śmietany
- 2 łyżki soku ananasowego (z puszki)
- 2 łyżki mleka albo śmietanki kremówki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- pieprz kajeński
- odrobina cukru
- 4 łyżki oleju
- słodka papryka w proszku
- 100 g prażonych migdałów w słupkach
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z wodą mineralną, mlekiem oraz solą i wlać powoli do mąki, cały czas ją mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.
Ananasa osączyć na sicie z zalewy, zbierając sok. Liście sałaty umyć i osuszyć ściereczką. Ogórek umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, przepołowić i pokroić w plasterki, następnie oddzielić od siebie pojedyncze pierścienie. Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na plasterki.
Plasterki sera pokroić na cienkie paseczki. Plastry ananasa pokroić na małe kawałki. Wymieszać ser, kawałki ananasa, ogórek, rzodkiewki i cebulę.
Przygotować sos: wymieszać śmietanę, sok ananasowy, mleko (albo śmietankę kremówkę), sól, pieprz, pieprz kajeński i cukier.
Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Naleśnik smażyć na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony (przed odwróceniem go na drugą stronę natłuścić patelnię odrobiną oleju). Wstawić do ciepłego piekarnika. Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 3 naleśniki.
Na naleśnikach ułożyć listki sałaty, na nich rozdzielić sałatkę i posypać papryką. Złożyć naleśniki w kieszonki tak jak na zdjęciu. Podawać z sosem.