Chrupiące naleśniki z sałatką

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 50 ml wody mineralnej
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

Na sałatkę:

  • mała puszka ananasa w plasterkach (masa owoców: 225g)
  • 8 listków sałaty frisee
  • 1/2 ogórka węża
  • czerwona cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • 200 g sera maasdamer w plasterkach

Na sos:

  • 150 g gęstej, bardzo tłustej śmietany
  • 2 łyżki soku ananasowego (z puszki)
  • 2 łyżki mleka albo śmietanki kremówki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pieprz kajeński
  • odrobina cukru
  • 4 łyżki oleju
  • słodka papryka w proszku
  • 100 g prażonych migdałów w słupkach

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z wodą mineralną, mlekiem oraz solą i wlać powoli do mąki, cały czas ją mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Ananasa osączyć na sicie z zalewy, zbierając sok. Liście sałaty umyć i osuszyć ściereczką. Ogórek umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, przepołowić i pokroić w plasterki, następnie oddzielić od siebie pojedyncze pierścienie. Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na plasterki.

Plasterki sera pokroić na cienkie paseczki. Plastry ananasa pokroić na małe kawałki. Wymieszać ser, kawałki ananasa, ogórek, rzodkiewki i cebulę.

Przygotować sos: wymieszać śmietanę, sok ananasowy, mleko (albo śmietankę kremówkę), sól, pieprz, pieprz kajeński i cukier.

Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Naleśnik smażyć na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony (przed odwróceniem go na drugą stronę natłuścić patelnię odrobiną oleju). Wstawić do ciepłego piekarnika. Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 3 naleśniki.

Na naleśnikach ułożyć listki sałaty, na nich rozdzielić sałatkę i posypać papryką. Złożyć naleśniki w kieszonki tak jak na zdjęciu. Podawać z sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *