Chiński omlet

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 szklanki kiełków soi lub fasoli mung
  • 1 niewielka cebula
  • 20 dag niewielkich jędrnych pieczarek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub przyprawy do zup
  • 1/2 niedużego selera korzeniowego
  • spora garść posiekanej pietruszki
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • oliwa lub olej

Przygotowanie

Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować i skropić sokiem z cytryny.

Pozo­stawić na 10 minut.

Cebulę, kiełki i natkę drobno posiekać, seler zetrzeć na tarce.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka wymieszać z roz­drobnionymi jarzynami, łyżeczką przy­prawy oraz skórką cytrynową.

Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Smażyć na tłuszczu na dużej patelni jak zwykły omlet lub naleśnik – obracając na drugą stronę najlepiej za pomocą po­krywki.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *